WASHINGTON – ABD hala ABD’nin Rusya’nın hava savunma sistemini satın alması için yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını tartıştı.

Türkiye “yaptırım uygulanmasına ilişkin olarak ormanların dışında değil. Bu hala oyunda, ”dedi. Savunma Yazarları Grubu’nun ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte, siyasi-askeri işler için devlet sekreteri yardımcısı R. Clarke Cooper.

Türkiye’nin Rus yapımı S-400’ü alma kararı, Ankara’nın F-35 Ortak Vurucu Avcı Uçağı programından kovulmasına neden oldu. Sayma Amerika’nın Yaptırımlar Yoluyla Düşmanlarına Karşı Yasası ya da 2017’de geçen CAATSA’ya göre, Rusya’dan büyük bir savunma maddesi alan herhangi bir ülke, büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalmalı.

Kongre üyeleri, bu yaptırımların, Türkiye’nin S-400’ü kabul etmesini takiben Temmuz ayında uygulanmasını bekledi, ancak Cumhurbaşkanı Donald Trump, bu konuda yavaş davrandı ve Türkiye’ye sempati duyduğunu belirtti.

Cooper, Türkiye’ye yönelik yaptırımların uygulanmasına ilişkin kararın belirli bir zaman çizelgesine bağlı olmadığını, aksine “koşullara dayalı” olduğunu belirtti.

“Sınırlı bir şey yok, diyebilirim, [zaman çizelgesi] yaptırımlarla ilgili olarak tüzüğe göre,“ yetkili ”diye ekledi Tüm seçenekler bunun nasıl ele alınacağına ilişkin olarak masada. Tamamen çözülmemiş bir şey. ”

İlginç bir şekilde, Cooper, S-400 konusunda Türkiye’de bir bölünme olduğunu da belirterek, “Türk hükümetinde kiminle konuştuğuna bağlı olarak, akut farkındalığı olan ve hassas olanların var olduğunu ve bunun bitmediğini, işlerin farklı bir zamanda olabileceğine geri dönün ve Ankara’dan çıkan kararların mutlaka askeri kurum veya dışişleri bakanlığını temsil etmesi gerekmez. ”

Diplomat ayrıca, Amerika’nın büyük Rus sistemlerinin müttefiklerin ve ortakların envanterlerine girmesini engelleme konusundaki kararlılığı için Türkiye’nin önemini de sundu. “Türkiye ilginç bir durum çünkü Türkiye’nin nasıl yönetildiğini ve yakın bir rakipten satın almayı nasıl aramayı ya da aramamayı seçtiklerini yakından izleyenlerle ilişkilerimizin arttığı birkaç ortağımız var” dedi.

S-400’ü satın almayı düşünen Hindistan’a atıfta bulunup bulunmadığını sorduğunu söyleyen Cooper, Yeni Delhi’nin önünün açık olduğunu ancak “izleyen başka devletler de olduğunu” kabul etti.

“Biz Hindistan ile çok net olmuşlardı – Hindistan ve onların kapasiteleri ile ilişkilerimizde daha fazla yatırım isteyen olduğunu, ancak daha büyük savunma makaleleri vardır onlar ne derdi genişletmek olamaz – Ben, [Dışişleri Mike Pompeo] vardır önceki ilişkiyle,”Cooper söyledi. “Kalaşnikof ve tüm Kalaşnikof turlarınızdan yarın kurtulma demiyoruz. Bahsettiğimiz şey bu değil. Bahsettiğimiz şey önemli kazanımlar. S-400 önemli bir kazanımın mükemmel bir örneği. ”