WASHINGTON – ABD Dışişleri Bakanlığı, Fas’ı 1 milyar doların altında bir fiyat etiketi ile yaklaşık 8 bin 500 mühimmat satın almaya zorladı.

F-16’da 209 milyon dolara kullanılan bir silah paketi ve 776 milyon dolara TOW füzesi dilimi olan iki paket, Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın web sitesinde Perşembe günü açıklandı.

DSCA yaptığı duyuruda, silahların “Kuzey Afrika’daki siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için önemli bir güç olmaya devam eden büyük bir NATO üyesi olmayan müttefikin güvenliğini artıracağını” söyledi. “Güçlü bir ulusal savunma ve özel bir askeri güç, Fas’ın istikrarı sürdürme çabalarında kendisini sürdürmesine yardım edecek.”

TOW talebi, 2.401 TOW 2A radyo frekansı füzesi, test için 28 füze ve 400 M220A2 TOW Başlatıcısı; Bu rampalardan bazıları M41 Geliştirilmiş Hedef Alma Sistemi (ITAS) sistemleri olabilir. Ayrıca destek ekipmanı, teknik destek ve eğitim de dahildir. İlk çalışmalar Raytheon’daki Tucson, Arizona ve McKinney, Texas’ta yapılacak.

Daha az maliyetli olsa da, F-16 paketi daha geniş kapsamlıdır. 5.810 MK82-1 bomba, 300 MK84-4 Bomba, fişek, saman ve susuzluk parçalarını içerir. Ayrıca, 105 Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) KMU-572F / B Kuyruk Kitleri, 180 MXU-651B / B Hava Folyo Grubu / GBU-10, 4,125 MXU-650C / B AFG’ler, GBU dahil olmak üzere silahlar için bir bileşen paketi içerir -12, 4.305 MAU-169L / B GBU-10, -12, -16 için Bilgisayar Kontrol Grupları; 5,178 FMU-152 Fuzeleri.

Özellikle DSCA, bu satışın Fas’a aşırılık yanlısı örgütlerle mücadelede yardımcı olacağını ve özellikle “ABD ve diğer bölgesel müttefikleriyle birlikte çalışabilirliği artıracak ve Fas’ın geçmişte IŞİD’e karşı uçuşlarda olduğu gibi koalisyon operasyonları yürütme kabiliyetini artıracağını söyledi. Suriye ve Irak’ta. ”

Mart ayında, Fas 25 yeni F-16C / D Blok 72 savaşçı satın aldı.

Bu silah grubunun birincil çalışması Raytheon, Orbital ATK, Genel Dinamik, Kilgore Kimya Grubu, Kimya Grubu ve Kaman Hassas Ürünleri tarafından yapılacak. Endüstriyel ofsetler muhtemel olmakla birlikte, müzakereler sırasında halledilir.

Perşembe günkü paketler de dahil olmak üzere, Fas bu mali yılda, herhangi bir ulusun çoğunda kolayca bulunabilecek Amerikan yapımı silahlar için yaklaşık 7,26 milyar dolar talep etti.

Tüm DSCA Kongrelerine yapılan bildirimlerde olduğu gibi, anlaşma kesin değil. Üyeler satışa itiraz edebilir ve Hill’i temizledikten sonra, müzakereler sırasında miktarlar ve maliyetler değişebilir.